Zoals in ‘Over mij’ al geschreven is, krijg ik een nieuwe hobbyruimte. De zolder wordt verruild voor een mooie economische garageruimte bij mijn partner. Die heeft welwillend de ruimte afgestaan voor mijn hobby. Qua vloeroppervlak boet ik misschien wat in; maar in tegenstelling tot de zolderruimte in Dordrecht kan ik nu de volledige vloeroppervlakte gebruiken. Qua netto benutbare ruimte schiet ik er flink mee op!

Dat opknappen van de garage heeft heel wat voetjes in de aarde: buiten het feit dat de ruimte ontruimd moest worden, valt er ook nog het een en ander te doen qua waterleidingwerk, voorzetwand afmaken, elektra omleggen, Agnes Systeemplafond aanbrengen, dimbare- LED-spotjes inbouwen, muren wit verven, vloer egaliseren, CV aanleggen, dimmer plaatsen. Zo ongeveer in die volgorde.

Belangrijkste is eerst het nodige bestek te maken: dat voorkomt niet alleen dat je voor rare verrassingen komt te staan, maar ook dat je niet onnodig heen en weer moet rijden naar de DHZ-winkel. Bestek maken geldt zowel voor de indeling van het raggelwerk,  plafondplaten alsmede de bekabeling, het aantal LED-spotjes en de posities, lasdozen, -klemmen enz. …… 

IMG-20171217-WA0008
Indeling Agnes systeemplafond.

IMG-20171221-WA0002
Schematische weergave installatie en aansluiting LED-spotjes

Allereerst de waterleiding met buitenkraan en afsluiter: die liep naar de toenmalige buitendeur aan de achterzijde van de woning. Daar is in de loop der jaren een serre aangebouwd dus de waterleiding heeft daar geen nut meer. Aan de voorzijde van het huis was geen buitenkraan dus het idee werd vlot geboren om de waterleiding om te leggen met een aansluiting voor een buitenkraan. Binnen is een afsluiter geplaatst om de leiding tijdens de vorstperiode te kunnen afsluiten. Het was een appeltje-eitje klusje. Die omlegging was zo gepiept en mijn partner is er blij mee …..

Een luikje moet nog aangebracht om straks de boel af te dekken. Tegen de kouval zijn vloertegels van TAPISON geplakt op de voorzetwand van gipsplaten.  

De elektra verliep aan de onderzijde van de plafondbalken: die worden nu tegen de zijkant van de plafondbalken geplaatst zodat ze straks achter de Agnes plafondplaten weggewerkt zijn. Hieronder wat foto’s van elektra die deels nog verlegd moet worden en voorzien moeten worden van nieuwe lasdozen. Een deel van het raggelwerk is al aangebracht:

Naamloos
Nog te verleggen elektriciteit en deels aangebracht raggelwerk.

Successievelijk worden de elektriciteitsleidingen met de lasdozen omgelegd van de onderzijde naar zijkant van de plafondbalken. Kwestie van goed opletten wat en waar je loshaalt om het vervolgens ook weer goed aan te sluiten. Ik heb gelijk van de gelegenheid gebruik gemaakt om de gewone lasklemmen te vervangen door de hersluitbare:   

3- en 5-polige lasklemmen
Makkelijk en handig: hersluitbare lasklemmen 3- en 5-polig.

Een centraal aangebrachte lasdoos speciaal voor de verdeling van de aansluitsnoeren voor de dimbare LED-spotjes is klaar en ingericht om aan te sluiten. Ook zijn de snoeren aan de hand van het lichtplan op lengte gemaakt en door gelust. Kwestie nog van gaten boren op de juiste plek en onderlinge afstand in de plafondplaten voor het aanbrengen van de LED-spotjes:

Aangesloten lasdozen-1
Inrichting en aansluitingen in lasdoos voor de LED-spotbekabeling.
Aansluitsnoeren kan en klaar
Aansluitsnoeren kant-en-klaar op lengte en doorgelust.

Nu is het tijd om provisorisch de LED-spots te verdelen en de gaten te zagen in plafondplaten zodat de snoeren met fitting door de gaten kunnen worden gehaald en aan te sluiten op de LED-spotjes. Te voren is uiteraard gecontroleerd of er spanning aanwezig is. Pas dan worden de plafondplaten definitief bevestigd op de raggels. Het geheel is nu bijna klaar:

Deze slideshow heeft JavaScript nodig.

Een lastig klusje is om deze elektriciteitsleidingen weg te werken:

Zodra dit gedaan is kan het plafond definitief worden gesloten en de afwerklijsten worden aangebracht. Dan rest nog het sauzen van de laatste restjes muur, aanbrengen van wandopbergsystemen, CV en egaliseren van de vloer. Wordt vervolgd  ……

Advertenties

6 gedachten over “Mijn nieuwe hobbyruimte deel-1

  1. Henk altijd fijn als je van nul kan beginnen en alles wat het hartje wenst kan voorzien voor de rest van je project. Geen gepruts met niet aangepaste installatie of ruimte, dit komt zeker goed proficiat.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s